logo

bureau nz | architectuur

is een breed georiënteerd Zeeuws architectenbureau dat maatwerk levert op het gebied van ontwerpen voor particulieren, bouwgroepen en professionele opdrachtgevers. Onze interesse en ervaring ligt in het bijzonder op het gebied van binnenstedelijke transformatieopgaven. Vanuit ons nieuwe bureau in Zeeland werken wij aan uiteenlopende ontwerpopgaven in Zeeland en in de Randstad.

Wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bel ons dan op het nummer +31 6 246 681 67 of stuur ons een e-mail op adres mail@bureaunz.nl

Samen met ons uw eigen appartement ontwerpen in het Van Leeuwenhoekkwartier in Veld 6 in Nieuw Delft.

Bouwgroep Nieuw Delftse Poort gaat bouwen!

12 oktober 2019 heeft de bouwgroep Nieuw Delftse Poort een kavel in optie genomen in het van Leeuwenhoekkwartier-Veld 6 in Delft. In samenwerking met bureau nz en studio huijgens is de bouwgroep bezig met een bouwplan voor dit kavel. In januari 2020 verwacht de bouwgroep het kavel te kunnen kopen en zal, als alles voorspoedig gaat, het woon/werkgebouw in 2022 worden opgeleverd. De bouwgroep, die bestaat uit de toekomstige bewoners en gebruikers, is nog niet compleet. Er is nog ruimte voor belangstellenden die graag in Nieuw Delft willen gaan wonen. Voor hen is er nu een kans om deel te nemen aan dit unieke bouwinitiatief.

afb. ligging in Delft

De locatie is geweldig. Het Station Delft, het regionale busstation en de historische binnenstad bevinden zich op loopafstand en zijn via de Nieuwe Gracht en Van Leeuwenhoekpark bereikbaar. De locatie biedt een mooie combinatie van wonen en groen midden in de stad! Het appartementencomplex Nieuw Delftse Poort heeft aan de zijde van de Nieuwe Gracht een zuid/west oriëntatie; dus voor elk appartement is er een gegarandeerde zonzijde.

Aan de binnenzijde grenst het bouwblok aan een autovrij woonhofje dat met groen zal worden ingericht. Via dit hofje is een collectieve parkeergarage die door de gemeente wordt gerealiseerd te bereiken. De bewoners en gebruikers kunnen hier een parkeerplaats kopen. Naast het individueel parkeren wwordt er in deze garage ook een mobiliteitshub gerealiseerd. Hierdoor komen elektrische deelauto’s, deelfietsen en deelbakfietsen binnen handbereik.

afb. wonen aan de gracht, wonen aan een hof met toegang tot en uitzicht op het Van Leeuwenhoekpark

Naast het wonen aan de gracht en het vrije uitzicht over het water aan de voorgevel geeft het nieuwe Van Leeuwenhoekpark een extra kwaliteit aan de woningen in De Nieuw Delftse Poort. Het nieuwe park vormt het groene hart van Nieuw Delft. Het park is ruim 2,5 hectare groot.(gemiddeld 40 meter breed en 600 meter lang). Vrijwel alle appartementen hebben via het woonhofje uitzicht op het park. 

Bureau nz heeft in samenwerking met het Studio Huijgens al meerdere projecten in Nieuw Delft ontworpen en gerealiseerd. Zo staat er in de Coendersbuurt het ‘Grachtenhuis Nieuw Delft’ (Studio Huijgens) en is het bouwblok ‘Leeuwenhoek Special’ (Bureau nz i.s.m. Studio Huigens) op dit moment in aanbouw. Wij weten hoe hier gebouwd moet worden en belangrijker: hoe wij hier mensen bouwen.

Door de structuur van het gebouw slim en efficiënt te ontwerpen is een zeer flexibele gebouwindeling mogelijk. Dus de toekomstige bewoners kunnen letterlijk en figuurlijk de woning naar hun eigen hand zetten.


afb. voorbeeld drie en twee appartementen per verdieping

Het bouwplan zal uit ca. 12 eenheden bestaan en u heeft nog de mogelijkheid om zelf de grootte van uw woning te bepalen. Elke verdieping is bijna 22 meter breed en zestien meter diep. Daarbinnen is ruimte voor zowel kleine als uitzonderlijke grote appartementen. Afhankelijk van de grootte van het appartement bevinden zich per verdieping twee of drie appartementen. De vrij-indeelbare appartementen zijn beschikbaar in de volgende afmetingen: ca. 75, 80, 95, 105, 125, 145 en 165 m2. Wij gaan uit van levensloopbestendige appartementen. Met collectieve en duurzame installaties voor verwarming en koeling worden de woonlasten laag gehouden. Een goed bereikbare fietsenberging en een individuele berging in de kelder is onderdeel van het plan.




Op de bel-etage en 1e verdieping is er tevens de mogelijkheid voor een eenheid van 100 m2, die gebruikt kan worden als bedrijfsruimte of als maisonnette. Op de begane grond zal een kinderfysiotherapiepraktijk gevestigd worden.
Wanneer u belangstelling heeft om deel te nemen moet u er rekening mee houden dat de investeringskosten (inclusief eigen grond en exclusief parkeren) rond de €4.000 per m2 woonoppervlak zullen bedragen.

Wanneer u belangstelling heeft om met ons uw eigen woning te ontwikkelen, kunt u met ons of met procesbegeleider Liesbeth Janson (post@studiohuijgens.nl | 06 520 524 08) contact opnemen. 

afb. vrij-indeelbare appartementen van verschillende grootte

Najaar 2019, Van Leeuwenhoek Special uit de steigers!

Nieuwbouw 9 cpo appartementen, Spoorzone, Delft

Zelf bepalen hoe je toekomstige woning eruit komt te zien op een geweldige plek in de stad? Dat lukte de toekomstige bewoners verenigd in Bouwgroep Van Leeuwenhoek Special onder begeleiding van Liesbeth Janson van Studio Huijgens. Bureau nz werkte samen met Studio Huijgens aan het ontwerp en de realisatie van het woongebouw. De bewoners van de negen ruime levensloopbestendige appartementen wilde onder andere veel glas, hoge woonruimtes, grote beschutte buitenruimtes en een collectieve dakstudio met daktuin. Op de begane grond is ruimte voor vijf parkeerplekken. Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. Onder het gebouw worden momenteel bodembronnen geboord ten behoeve van verwarming en koeling van de appartementen. Warmte uit afgezogen ventilatielucht wordt middels een warmtepomp overgebracht ten behoeve van de warmwatervoorziening en het dak is belegd met zonnepanelen. Het woongebouw maakt onderdeel uit van de binnenstedelijk gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Het plan rondom het ondergrondse station Delft op de rand van de historische binnenstad, omvat naast woningen een aantal nieuwe stedelijke voorzieningen, waaronder een groot nieuw park. Nog geen jaar na de eerste paal bereikte wij deze zomer het hoogste punt. Binnen enkele dagen worden de steigers afgebroken en wordt de voorgevel zichtbaar. 

Project in gebruik

Renovatie en uitbreiding zomerhuis, Nieuw-Haamstede

Deze in Oosterijk als vakantiehuis ontworpen houten prefab woning werd na de watersnoodramp in 1953 als noodwoning aan Burgh-Haamstede in Schouwen-Duiveland geschonken. Vanwege de prachtige ligging in de duinen op de kop van Schouwen zijn veel van deze woningen nog steeds in gebruik, veelal als vakantiewoning. De woning, waarvoor door bureau nz een uitbreiding- en renovatieplan is gemaakt, is welliswaar in de afgelopen zestig jaar intern en aan de achterzijde op een aantal punten gewijzigd, maar heeft zeker aan de voorzijde de het oorspronkelijke sobere karakter en detaillering behouden. Dat geldt ook voor de lichtgele kleur waarin de gevels geschilderd zijn.
Aan de achterzijde bevonden zich oorspronkelijk, net als in de voorgevel, kleine ramen met luiken voor de slaapkamers en een grote driedelige hoge vierkante pui voor de kleine woonkamer. Deze pui en de basisvorm van het gebouw; laag aan de voorzijde, hoog aan de achterzijde, vormden de uitgangspunten voor de uitbreiding aan de zij- en achterkant. De hoogte aan de achterzijde is maximaal benut in de vergrote woonruimtes en zijn met grote, volledig te openen puien gekoppeld aan een nieuwe veranda. De gehele woning is geisoleerd en voorzien van vloerverwarming en daarmee klaar voor gebruik in elk seizoen en voor een duurzame toekomst.

Project in uitvoering

Restauratie en verbouwing woonhuis Oude haven, Zierikzee 

Voordat de bouwwerkzaamheden eind september 2018 startte, vormde het vervallen Rijksmonument aan de Oude Haven in Zierikzee het decor voor het toneelstuk ‘Hef het glas, een toast op 1907 tot 1957’ van het toneelgezelschap De Rederijkers. Momenteel is de uitvoering van het plan dat bureau nz heeft gemaakt voor de verbouwing, verduurzaming en restauratie van dit indrukwekkende woonhuis vrijwel voltooid. Niet alleen de bouwkundige toestand van de woning, maar ook de indeling vormde een grote uitdaging. Binnen de historische structuur van een breed 18e eeuws voorhuis en twee achterhuizen waarvan de oorsprong en structuur nog veel verder terug gaan, is gezocht naar kleine ingrepen om de vele ruimtes onderling beter te verbinden en de beleving van interieur, de historische haven aan de voorzijde en de lommerijke tuin aan de achterzijde te vergroten. 

Project in uitvoering

Hergebruik en uitbreiding twee schoolgebouwen tot nieuwe praktijkschool, Delft

Op uitnodiging van studio huijgens werkt bureau nz sinds de selectiefase aan het ontwerp en de uitwerking van de transformatie van een gebied met twee bestaande schoolgebouwen in een na-oorlogse woonwijk in Delft. De leegstaande basisschoolgebouwen worden hergebruikt en verbonden door een nieuw bouwdeel met een grote entreehal en extra lokalen. Het ontwerp voor het nieuwe complex, uitgevoerd in opdracht van Pro Grotius, omvat ruime lichte theorie-, en praktijklokalen, buitenlokalen, een groot sport- en speelplein en een parkachtige sier- en moestuin die door leerlingen zelf zal worden aangelegd en onderhouden. Naast het hergebruik van de bestaande gebouwen vormden de ambities rondom duurzaamheid en gezonde leeromgeving zijn groot en vormden een van de grote uitdagingen van deze opgave.

Project in uitvoering

Samenvoeging, uitbreiding en renovatie jaren '50 woningen, Bruinisse

In opdracht van een jong gezin heeft bureau nz een ontwerp gemaakt voor de samenvoeging van een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren vijftig tot een woonwerkwoning. De woning staat midden in de dropskern van de Zeeuwse vissersplaat Bruinisse en grenst aan de achterzijde aan een lager gelegen woonstraat. Aan de voorzijde is de oorspronkelijke sobere eenheid hersteld door alle ramen in de oorspronkelijke kozijnverdeling terug te brengen. Aan de achterzijde zijn alle bijgebouwen gesloopt en is de middenbeuk waar zich oorspronkelijk de smalle keukens van de twee woningen bevonden, over opengewerkt. Hier voor in de plaats is een dubbelhoge tuinkamer met glazen gevel gerealiseerd die de twee woonbeuken van de oorspronkelijke woningen met elkaar verbindt. Achter in de tuin wordt over de gehele breedte een nieuwe eenlaagse garage en praktijkruimte gebouwd met daartussen een brede hofvormige tuin. De praktijkruimte is gesloten aan de achterstraat en via drie openslaande deuren geopend naar de hof. 

Project in uitvoering

Transparante tuinkamer monumentale woning, Oudewater

Het monumentale woonhuis aan de Leeuweringerstraat midden in de historische binnenstad van Oudewater is een stuk minder diep dan de bebouwing er omheen. De woonruimtes aan de achterzijde liggen aan een hofachtige ruimte met historische bebouwing aan drie zijden. Door deze bebouwing en een zwaar begroeide veranda valt er weinig licht in de woonruimtes. Bureau nz ontwierp een tuinkamer met een minimale constructie met veel glas naar alle zijden van de hof. Grote glazen schuifpuien en doorlopende (terras)vloeren zorgen voor ruimte en licht. Door de minimale constructie en het vele glas blijft de oorspronkelijke bebouwing het beeld bepalen.

Feestelijke opening tot ontmoetingscentrum verbouwd schoolgebouw, september 2018

Hergebruik en restauratie monumentale school, Ermelo

Voor de oprichting van zijn eigen bureau nz werkte Olivier van der Bogt voor De Nijl Architecten van 2015 - 2017  in samenwerking met Bleeker Nauta Landschapsarchitecten aan een masterplan voor een duurzaam en uitnodigend centrumgebied van de zorginstelling ’s Heeren Loo in Ermelo. Belangrijk onderdeel van het masterplan vormde de restauratie en hergebruik van een monumentaal schoolgebouw en omvorming daarvan tot horecagelegenheid, winkels, kook- en kunstateliers en vergadercentrum, waar mensen met een beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt werken. De school dient als kloppend hart van het nieuwe centrumgebied en is een fantastische ontmoetingsplek voor bewoners, hun ouders en familie, medewerkers en voor inwoners van Ermelo en omstreken. Naast het masterplan heeft Olivier van der Bogt voor De Nijl Architecten eveneens het ontwerp voor hergebruik en het restauratieplan van dit rijksmonument gemaakt. Bekijk hier een filmpje over de school in gebruik.

Architectenselectie boswonen in Almere Duin, Amvest, 2017

Duin, visie op boswonen

Het bestaande bos, dat de polder haar beschutting moest geven maakt deel uit van stedenbouwkundig plan Duin in Almere. Daar waar water polder werd, waar productielandschap en voedselkamer de functie domineerde, is nu - letterlijk - een nieuw landschap gemaakt waar het wonen, werken en recreëren onderdeel van zijn. Duin onderscheidt zich omdat het letterlijk een nieuw woonmilieu toevoegt. Nergens in Nederland mag je in de duinen wonen. In Almere kan het. Onderdeel van plan Duin is Boswonen, een nieuw woonmilieu in een bestaand bos waar waardevolle bomen en waterberging de dragers vormen. Op uitnodiging van en in samenwerking met studio huijgens werkte bureau nz  aan een visie ten behoeve van een architectenselectie voor 187 woningen in dit gebied. Uitgangspunt is een architectonische vormgeving die alle ruimte laat aan de boservaring; terughoudend, waardoor de natuurlijke contrasten, kleuren en schaduwwerking van het landschap wordt uitvergroot. De woningen in het bos zijn ingetogen, donkergetint en met lichte accenten. Het vrij vlakke en dichte bosgebied vormt een contrast met het glooiende, open en lichte duinwoonmilieu. De bebouwing is opgevat als strakke compacte volumes met puntdaken ‘kappen’ tussen de uitwaaierend boomtoppen.

Bureau

Met ruim vijftien jaar ervaring op het vlak van binnenstedelijke ontwerp- en transformatieopgaven werkt architect Olivier van der bogt sinds 2017 onder de naam bureau nz aan uiteenlopende ontwerpopgaven. 

Samen met Arjan Boot, die binnen het architectenbureau de projectbegeleiding en de technische uitwerking verzorgt, wordt vanuit een historische boeren kapschuur in Burgh-Haamstede aan lokale en randstedelijke projecten gewerkt.

Door vaste samenwerkingen met ervaren partners op het gebied van architectuur, stedenbouw, bouwgroepen/cpo, bouwtechnische uitwerking en duurzaamheid kan bureau nz advies leveren op gebied van ontwerpopgaven van verschilende grootte en complexiteit vanaf het eerste initiatief tot aan oplevering.

Info

bezoek | Hogeweg 53 | 4328PB | Burgh-Haamstede
tel +31 6 24668167 | mail@bureaunz.nl 

kvk 64076687
btw NL182985520B01
rek NL95 INGB 00068361 31

ingeschreven in het architectenregister onder nummer 1.040301.01
ingeschreven bij de BNA onder lidmaatschapsnummer 40915

© 2019 bureau nz. All rights reserved.