bureau nz | architectuur


nieuwbouw 9 cpo appartementen, spoorzone, delft

vergunning verleend, feestelijke viering eerste paal 13 september 2018

Zelf bepalen hoe je toekomstige woning eruit komt te zien op een geweldige plek in de stad? Dat lukte de toekomstige bewoners verenigd in Bouwgroep Van Leeuwenhoek Special samen met Liesbeth Janson van Studio Huijgens. Bureau nz werkte samen met Studio Huijgens aan het ontwerp en de uitwerking van het woongebouw. De bewoners van de negen ruime levensloopbestendige appartementen wilden onder andere veel glas, hoge woonruimtes, grote beschutte buitenruimtes en een collectieve dakstudio met daktuin. Op de begane grond is ruimte voor vijf parkeerplekken. Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. Onder het gebouw worden momenteel bodembronnen geboord ten behoeve van verwarming en koeling van de appartementen. Warmte uit afgezogen ventilatielucht wordt middels een warmtepomp overgebracht ten behoeve van de warmwatervoorziening en het dak is afgedekt met zonnepanelen. Het woongebouw maakt onderdeel uit van de binnenstedelijk gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Het plan rondom het ondergrondse station Delft op de rand van de historische binnenstad, omvat naast een grote diversiteit aan woningen een aantal nieuwe stedelijke voorzieningen, waaronder een groot nieuw park. Op donderdag 13 september is het slaan van de eerste paal feestelijk gevierd.


renovatie en uitbreiding zomerhuis, nieuw-haamstede

zomer 2018 in gebruik genomen, 

Deze in Oosterijk als vakantiehuis ontworpen houten prefab woning werd na de watersnoodramp in 1953 als noodwoning aan Schouwen-Duiveland geschonken. Vanwege de prachtige ligging in de duinen op de kop van Schouwen zijn veel van deze woningen nog steeds in gebruik, veelal als vakantiewoning. De woning, waarvoor door bureau nz een uitbreiding- en renovatieplan is gemaakt, is welliswaar in de afgelopen zestig jaar intern en aan de achterzijde op een aantal punten gewijzigd, maar heeft zeker aan de voorzijde de het oorspronkelijke sobere karakter, en detaillering behouden. Dat geldt ook voor de lichtgele kleur waarin de gevels geschilderd zijn.
Aan de achterzijde bevonden zich oorspronkelijk, net als in de voorgevel, kleine ramen met luiken voor de slaapkamers en een grote driedelige hoge vierkante pui voor de kleine woonkamer. Deze pui en de basisvorm van het gebouw; laag aan de voorzijde, hoog aan de achterzijde, vormden de uitgangspunten voor de uitbreiding aan de zij- en achterkant. De hoogte aan de achterzijde is maximaal benut in de vergrote woonruimtes en zijn met grote, volledig te openen puien gekopeld aan een nieuwe veranda. De gehele woning is geisoleerd en voorzien van vloerverwarming en daarmee klaar voor gebruik in elk seizoen en voor een duurzame toekomst.

restauratie en verbouwing woonhuis oude haven, zierikzee 

vergunning verleend, decor voor toneelgezelschap tot start uitvoering september 2018

Totdat de bouwwerkzaamheden  zullen starten, vormt het vervallen Rijksmonument aan de Oude Haven in Zierikzee momenteel het decor voor het toneelstuk ‘Hef het glas, een toast op 1907 tot 1957’ van het toneelgezelschap De Rederijkers. Daarna zal een start gemaakt worden met de uitvoering van het plan dat bureau nz heeft gemaakt voor de verbouwing, verduurzaming en restauratie van dit indrukwekkende woonhuis. Niet alleen de bouwkundige toestand van de woning, maar ook de indeling vormde een grote uitdaging. Binnen de historische structuur van een breed 18e eeuws voorhuis en twee achterhuizen waarvan de oorsprong en structuur nog veel verder terug gaan, is gezocht naar kleine ingrepen om de vele ruimtes onderling beter te verbinden en de beleving en samenhang van interieur, de historische haven aan de voorzijde en de lommerijke tuin aan de achterzijde te vergroten. 

hergebruik en uitbreiding twee schoolgebouwen tot energieneutrale praktijkschool, delft

nieuwe ontwerpfase gestart

Op uitnodiging van Studio Huijgens werkt bureau nz sinds de selectiefase aan het ontwerp en de uitwerking van de transformatie van een gebied met twee bestaande schoolgebouwen in een na-oorlogse woonwijk in Delft. De leegstaande basisschoolgebouwen worden hergebruikt en verbonden door een nieuwe bouwdeel met een grote entreehal en extra lokalen. De opgave voor het nieuwe complex, voor onderwijsinstelling Pro Grotius, omvat een ontwerp met ruime lichte theorie-, en praktijklokalen, buitenlokalen, een groot sport- en speelplein en een parkachtige sier- en moestuin die door leerlingen zelf zal worden aangelegd en onderhouden. Naast het streven naar hergebruik zijn de ambities rondom duurzaamheid en gezonde leeromgeving van het nieuwe complex groot (Bijna Energie Neutraal Gebouw).

samenvoeging jaren '50 woningen tot woon-werkhof, bruinisse

(ver)bouw in volle gang

In opdracht van een jong gezin heeft bureau nz een ontwerp gemaakt voor de samenvoeging van een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren vijftig tot een woonwerkwoning. De woning staat midden in de dropskern van de Zeeuwse vissersplaat Bruinisse en grenst aan de achterzijde aan een lager gelegen woonstraat. Aan de voorzijde is de oorspronkelijke sobere eenheid hersteld door alle ramen in de oorspronkelijke kozijnverdeling en detaillering terug te brengen. Aan de achterzijde zijn alle bijgebouwen gesloopt en is de middenbeuk waar zich oorspronkelijk de smalle keukens van de twee woningen bevonden geloopt. Hier voor in de plaats wordt een dubbelhoge tuinkamer met glazen gevel gerealiseerd die de twee woonbeuken van de oorspronkelijke woningen met elkaar verbindt. Achter in de tuin wordt over de gehele breedte een nieuwe eenlaagse garage en praktijkruimte gebouwd met daartussen een brede hofvormige tuin. De praktijkruimte is gesloten aan de achterstraat en via drie openslaande deuren geopend naar de hof. 

transparante tuinkamer monumentale woning, oudewater

vooroverleg afgerond, aanvraag omgevingsvergunning ingediend

Het monumentale woonhuis aan de Leeuweringerstraat midden in de historische binnenstad van Oudewater is een stuk minder diep dan de bebouwing er omheen. De woonruimtes aan de achterzijde liggen aan een hofachtige ruimte met historische bebouwing aan drie zijden. Door deze bebouwing en een zwaar begroeide veranda valt er weinig licht in de woonruimtes. Bureau nz ontwierp een tuinkamer met een minimale constructie met veel glas naar alle zijden van de hof. Grote glazen schuifpuien en doorlopende (terras)vloeren zorgen voor ruimte en licht. Door de minimale constructie en het vele glas blijft de oorspronkelijke bebouwing het beeld bepalen.

hergebruik en restauratie monumentale school, ermelo

feestelijke opening tot ontmoetingscentrum verbouwd schoolgebouw, september 2018

Voor de oprichting van zijn eigen bureau nz werkte Olivier van der Bogt voor De Nijl Architecten van 2015 - 2017  in samenwerking met Bleeker Nauta Landschapsarchitecten aan een masterplan voor een duurzaam en uitnodigeind centrumgebied van de zorginstelling ’s Heeren Loo in Ermelo. Belangrijk onderdeel van het masterplan is de restauratie en hergebruik van een monumentaal schoolgebouw en omvorming daarvan tot horecagelegenheid, winkels, kook- en kunstateliers en vergadercentrum, waar mensen met een beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt werken. De school dient als kloppend hart van het nieuwe centrumgebied en is een fantastische ontmoetingsplek voor bewoners, hun ouders en familie, medewerkers en voor inwoners van Ermelo en omstreken. Naast het masterplan heeft Olivier van der Bogt met De Nijl Architecten eveneens het ontwerp voor hergebruik en het restauratieplan van dit rijksmonument gemaakt. 

bureau
met ruim vijftien jaar ervaring op het vlak van binnenstedelijke ontwerp- en transformatieopgaven werkt olivier van der bogt sinds 2017 onder de naam bureau nz aan uiteenlopende ontwerpopgaven. 

door vaste samenwerkingen met ervaren partners op het gebied van architectuur, stedenbouw, cpo, bouwtechnische uitwerking en duurzaamheid kan bureau nz advies leveren op het gebied van ontwerpopgaven van verschilende grootte en complexiteit.

info 
bezoek | Hogeweg 53 | 4328PB | Burgh
+31 6 24668167 | mail@bureaunz.nl

kvk 64076687
btw NL182985520B01
rek NL95 INGB 00068361 31

ingeschreven in het architectenregister onder nummer 1.040301.01
ingeschreven bij de BNA onder lidmaatschapsnummer 40915